PUUVILLAA KESTÄVISTÄ LÄHTEISTÄ

Lähes 40 % vaatteidemme kuidusta on puuvillaa ja siten puuvilla on yksi Blåkläderin tärkeimmistä materiaalilähteistä. Kuitua käytetään moniin työ- ja suojavaatteisiimme. Vaatteet on suunniteltu ammattilaiskäyttöön, ja siksi tuotteiden tulee kestää kulutusta ja olla pitkäikäisiä.

Puuvilla on kuitu, joka on sekä kestävä että mukava päällä ja siksi se soveltuu työ- ja suojavaatetuotantoomme. Puuvillan valmistusprosessi ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Siksi päätimme vuonna 2017 liittyä BCI-hankkeeseen tukeaksemme kestävää puuvillantuotantoa. Olemme nimittäin vakuuttuneita siitä, että puuvillasta voi tulla entistä ympäristöä säästävämpi raaka-aine riippuen siitä, miten puuvillakuitua tuotetaan.

Blåkläder on ylpeä BCI:n jäsen (The Better Cotton Intiative). The Better Cotton Initiative, BCI, on vuonna 2005 perustettu aatteellinen organisaatio, joka pyrkii tekemään merkittäviä muutoksia puuvillateollisuuteen auttamalla puuvillanviljelijöitä muuttamaan viljelynsä perinteisestä maanviljelystä sosiaalisempaan ja kestävämpään viljelyyn.

Better Cotton -puuvilla on ympäristöä säästävämpää kuin perinteisesti viljelty puuvilla, koska viljelijät saavat koulutusta siitä, miten heidän tulee käyttää vesivarojaan sekä miten vähennetään lannoite- ja torjunta-aineiden käyttöä. Siten he altistuvat vähemmän kemikaaleille, saavat paremmat työolosuhteet, pienentävät ympäristövaikutusta ja säästävät rahaa. Viljelijät saavat myös koulusta tasa-arvosta ja muista sosiaalisista näkökohdista. BCI auttaa maanviljelijöitä viljelemään puuvillaa tavalla, joka pienentää vaikutuksia paikallisympäristöön ja samalla parantaa viljelijöiden elintasoa.

Ekologinen viljely on monin tavoin toivottavin vaihtoehto. Siirtyminen ekologiseen puuvillanviljelyyn on kuitenkin kallista, joten tällä hetkellä on mahdotonta saada suurinta osaa kaikista maailman köyhistä pienviljelijöistä siirtymään ekologiseen viljelyyn. BCI on sen sijaan parannus, jonka avulla jokaisen yksittäisen puuvillanviljelijän on mahdollisuus ottaa pieniä askeleita parempaan suuntaan. Yhdessä kaikista pienistä askeleista tulee suuri parannus maailman puuvillanviljelylle.

Pitkällä tähtäimellä ekologisen viljelyn tulee olla jokaisen tavoite, mutta matka sinne on pitkä. Better Cotton on mahdollinen ratkaisu, ja jokainen voi osallistua tähän matkaan – askel askeleelta.

Better Cotton -puuvillaa ei voida fyysisesti jäljittää lopputuotteisiin saakka. Se tarkoittaa, että puuvillaa ei pidetä erillään muusta puuvillasta viljelmiltä tehtaaseen saakka. Sen sijaan puuvilla kuuluu Mass Balance -järjestelmään, mikä edistää kestävämpää puuvillantuotantoa ja kestävämmän puuvillan nopeampaa käyttöönottoa maailmanlaajuisesti.

BCI pyrkii auttamaan viittä miljoonaa puuvillanviljelijää siirtymään fiksumpiin viljelymenetelmiin vuoden 2020 loppuun mennessä, mikä kattaa 30 prosenttia maailmanlaajuisesta puuvillantuotannosta. Tällä on suuri merkitys puuvillanviljelylle ja ympäristölle globaalissa perspektiivissä. Blåkläderin tavoite vuodelle 2020 on, että 80 % ostamastamme puuvillasta on Better Cotton -puuvillaa. Pitkällä tähtäimellä vielä suuremman osan tulee olla Better Cotton -puuvillaa.

Lue lisää BCI:n työstä kohti kestävämpää puuvillantuotantoa täältä: https://bettercotton.org/